Vraag ons het overhemd van het lijf

Hoe kun je zien dat een hemd goed past? Draag je een hemd uit of in de broek? Rol je de mouwen van je hemd op of niet? Het zijn belangrijke vragen in het leven van iedere hemdendrager. Hieronder krijg je eindelijk de antwoorden.

Slecht passend hemd, Napoleon?

napoleon

Op veel schilderijen van de Franse keizer Napoleon zie je dat hij zijn hand in zijn hemd steekt. De vraag waarom hij dat deed, is nog altijd niet opgelost. Was het om zijn arm te laten rusten, omklemde hij zijn portefeuille angstvallig of jeukte het ergens?

 

Volgens ons hield hij zijn hart vast omdat zijn hemd zo slecht paste. Gelukkig zijn de hemden van vandaag véél beter gemaakt dan toen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een hemd past?

Vijf pastips voor hemden

overhemd passen

Met een hemd kom je stijlvol en gepast voor de dag. Tenminste, dat is de bedoeling. Want zelfs met de duurste merken kun je uit de bocht gaan. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Daar gaan we wat aan doen, met deze vijf pastips om te beginnen:

 

1. Trek het hemd aan en doe ook het bovenste knopje dicht. Kun je twee vingers tussen de hemdboord en je nek steken, niet meer en niet minder? Dan is het oké.


 

2. Let op je schouders. Je hemd moet mooi recht om je schouders en armen zitten, niet te strak en niet te los.

 

3. Controleer de knopen en trek eens aan je hemd. Sluit het te strak of te los? Pas dan een maatje groter of kleiner.


 

4. Hangt het uiteinde van je hemdsmouwen over je handen? Of merk je meteen dat de hemdsmouwen te kort zijn? Ze moeten tot net over je pols komen.


 

5. Let ook op de lengte van je hemd. Ook hier kies je voor niet te kort en niet te lang.

Hemdsmouwen oprollen, als het moet

hemdsmouwen oprollen

Je draagt een hemd met lange mouwen en na de middag komt de zon erdoor. Je stopt langs de weg om een gestrande automobilist een band te helpen vervangen. Of je komt op een feestje waar casual de kledingcode is. Ideale gelegenheden om je hemdsmouwen op te rollen … maar hoe doe je dat in stijl? We tonen je drie manieren:

 

1. Sla de rand van je mouwen om. Je neemt de manchet en plooit die één keer naar je toe. Dat geeft een ontspannen indruk. Je kunt dit ook doen als je boven je hemd nog een trui of sweater draagt.

 

2. Doe hetzelfde als bij punt 1, maar trek de omgedraaide manchet helemaal tot net onder je elleboog zonder ze te vouwen. Vouw de onderkant dan tot rond de manchet. Check of de lengte goed is voor jou.

 

3. Rol je mouw helemaal op tot boven je ellebogen. Neem de breedte van de manchet als basis als je begint op te rollen. Dit is dé manier als je letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen moet steken om een klusje te klaren.

Had Napoleon's hemd een borstzakje?

gilet

Breaking news: we gaan weer over naar Napoleon. Misschien stak hij zijn hand in de zak van zijn overhemd? Geen goed idee! Een borstzakje is natuurlijk praktisch voor andere zaken: om een pen of een bril in te steken. Een borstzakje redde zelfs ooit het leven van een soldaat omdat hij er een munt had ingestoken. Een kogel van de vijand ketste af op die munt!

 

→ Draag je over je hemd een gilet? Kies dan een overhemd zonder borstzakje.

Overhemd in of uit de broek?

hemd in de broek

Twijfel je? Ga voor veilig: draag je hemd in de broek. Zeker in zakelijke situaties zit je dan goed. We tonen je in onze winkel graag hoe je het hemd het best in je broek stopt, zodat het je een strakke en fitte look geeft.


 

Heeft je hemd een rechte onderkant, zoals bij polo’s en T-shirts? Draag dan gerust je hemd uit de broek. Heeft de onderkant een ronde vorm of een lange sleep, voor- en achteraan? Stop je hemd dan in de broek. Weet je het niet zeker? Vraag het ons, want afhankelijk van het merk zijn er uitzonderingen.


 

Ga je voor een eigen tegendraadse stijl? Dat mag, want de uitzonderingen bevestigen de regel. We geven je raad voor kleding én hemden met karakter.

Veelgestelde vragen over veelgedragen hemden

Onze klanten komen met allerlei vragen over hemden. We beantwoorden er hier drie.

1. Mag ik mijn hemd gewoon openlaten?

Alleen als je een overhemd in combinatie met een T-shirt draagt. Dit is een casual style waarmee je speelse en opvallende combinaties kunt maken.

2. Wat met het onderste knoopje?

Draag je je hemd uit je broek, doe het onderste knoopje dan dicht. Dat oogt het meest verzorgd.

3. En wat met het bovenste knoopje?

Doe het altijd dicht als je een das draagt, laat het anders gerust open. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: kijk altijd naar de stijl van het hemd.

 

→ Nog een tip over dat bovenste knoopje: als je je gewassen hemd in de kast op een kapstok hangt, doe dan altijd de knopen dicht. Vraagt dat te veel tijd en moeite? Doe dan zeker het bovenste knoopje vast. Zo behoudt je hemd mooier zijn vorm. En ook de hemdskraag valt dan passend om je nek. Napoleon zou er jaloers op zijn.

Kom je overhemd kiezen

Welk hemd past bij jou? Spring eens binnen en bekijk de selectie die we maakten.


Xacus

Active- en Travel-shirts, comfortabel om te dragen, in verschillende omstandigheden. En vooral zijn ze kreukvrij: ideaal voor mannen met een actieve levensstijl en handig voor op reis.

 

Gratis: Xacus' boek over hemden.

xacus mannenhemden


Patrizia Pepe

De Italiaanse hemden van Patrizia Pepe vind je bij ons vooral in slim-fit. Omdat ze wat langer zijn, zijn deze comfortabele hemden ook geschikt om in de broek te dragen. Interessant om te weten: Patrizia Pepe steunt art4sport, een vereniging die 10 jonge Paralympiërs helpt in hun voorbereiding voor de Paralympische Spelen in Tokyo (van 25 augustus tot 6 september 2020).

patrizia  pepe


Tintoria Mattei

Tintoria Mattei is een collectie overhemden voor mannen met fantasie en persoonlijkheid. Wie heeft dat niet? En … wat niet is, kan nog komen. Zeker als je je entree maakt in een Italiaans hemd met artistieke prints.

tintoria mattei italiaanse hemden


Hoe staan onze hemden jou? Kom ze passen. Je krijgt deskundig advies. 

Heb je al een pak, broek of vest … En zoek je daar een nieuw, passend hemd bij? 

Breng ze gerust mee om te proberen.