Waarom wollen herenkleding van alle seizoenen is

Als op het label in een kledingstuk staat dat het gemaakt is van 100% wol, wat betekent dat dan? En hoe komt het dat een wollen kledingstuk in het najaar, het voorjaar en zelfs in de zomer te dragen is?

Wol is het resultaat van eeuwen ontwikkeling

wolschaap

We waren er zelf niet bij, maar zo’n 11.000 jaar voor onze telling droegen mensen schaapshuiden. Stilaan begonnen ze technieken te ontwikkelen om garen of geweven kleding te maken met de haren van die huiden. In Azië werd voor het eerst wol gemaakt rond 6.000 voor onze jaartelling. Europa wachtte daar nog eens 3.000 jaar mee, toen op korte tijd kleding uit vlas vervangen werd door wol.

 

Ook de Romeinen hielden van wol en gingen nieuwe typen wolschapen fokken om fijnere wolsoorten te produceren. Door de eeuwen heen werd wol verder ontwikkeld, tot de kwaliteit die we vandaag hebben.

 

→ Wol heeft lange geschiedenis. Je bent zeker van een product dat in alle omstandigheden zijn waarde bewezen heeft.

Wol hoef je niet vaak te wassen

wol wassen

Er zijn verschillende wolsoorten, bijvoorbeeld kasjmier, alpaca en merino. Door zijn natuurlijke afkomst van schapen of geiten gaat wol jaren mee. Dat komt doordat je wolvezels meer dan 20.000 keer kunt buigen zonder ze te breken. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar, de aarde neemt de voedingsstoffen op in de grond.

 

Zie je pluisjes of lusjes na verloop van tijd? Dat is heel normaal. Wol stoot vuil af en reinigt zichzelf. Je kunt pluisjes makkelijk met een scheermesje verwijderen en lusjes trek je met een naald terug naar de binnenkant het kledingstuk.

 

→ Heb je de hele dag een wollen kledingstuk gedragen? Hang het buiten om te ontluchten, wassen hoeft niet. 

 

Je hoeft wol maar één keer per seizoen te wassen: een klein beetje wolwasmiddel in de wasmachine doen, niet laten droogzwieren en daarna het kledingstuk liggend laten drogen (dan behoudt het zijn model).

Wol isoleert in hitte en kou

wol isoleert

Je denkt misschien dat wol alleen te dragen is bij koud weer. Het omgekeerde is waar: wollen kledingstukken zijn geschikt voor elk seizoen. Dankzij de natuurlijke isolatie door de vezels ontstaat een luchtlaag die altijd isoleert: in de winter houdt wol de koude tegen, in de zomer vormt het een bescherming tegen de warmte. Je voelt je in wol nooit klam of onprettig, het zit altijd comfortabel.

 

Daardoor heeft wol nog een extra troef. Kom je op plaatsen met grote temperatuurverschillen, dan laat wol je lichaam ademen. Resultaat: je raakt minder snel verkouden. Bovendien is wol waterafstotend en zelfs als het kledingstuk na een tijd toch vochtig wordt, blijft het warmte bewaren. Daarom zijn truien van schippers van oudsher gemaakt uit wol.

 

→ Weet je dat woestijnvolkeren ook wol dragen? Wol is hun persoonlijke airco én beschermt tegen uv-stralen.

Altijd de nieuwste wollen herenkleding

Bij Oud Stadhuis kun je altijd uit de nieuwste wollen herenkleding kiezen. Uit onze talrijke merken selecteren we er drie om mee kennis te maken:


Castart

Dit Belgische merk geeft op een subtiele maar krachtige manier je kleding extra kleuraccenten. Castart maakt slow-fashion clothes die tijdloos en toch opvallend zijn. Wil je jezelf door die vernieuwende kleuraanpak onderscheiden van anderen? Kom eens een wollen trui van Castart passen. Tip: Castart geeft de goede raad zijn kleding te behandelen als de liefde van je leven.BoB

Italiaanse blazers waarin weving en wol duidelijk tot uiting komen. De creatieve kleuren van deze wollen kleding blijven intact, er treedt geen verkleuring op. Noemen ze Bob daarom an always smiling man?Daniele Fiesoli

Knitwear die tijdloze klasse uitstraalt, absolutely made in Italy. Deze kledingstukken zitten altijd goed, want ze zijn gemaakt van fijne merinowol, afkomstig uit Geelong, een klein dorpje in Zuid-Australië. Dankzij het lokale microklimaat ontwikkelen de schapen er lange, fijne haren die veel weg hebben van de wol die kasjmirgeiten kenmerkt. Met andere woorden: de merinowol uit Geelong is stevig en sterk.Hoe sta jij in wol? Kom naar Oud Stadhuis.

Je krijgt nog extra tips om je kleding in optima forma te houden.